Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Κορδέλες για το γαϊτανάκι


Γαϊτανάκι
  Αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτής της Αποκριάς αποτελεί το γαϊτανάκι, αγαπημένο έθιμο που όλοι θυμόμαστε από παιδιά. Η λέξη "γαϊτανάκι" προέρχεται από τη λέξη "γαϊτάνιν" με την οποία τα μεσαιωνικά χρόνια χαρακτήριζαν το κορδόνι ή μία λωρίδα υφάσματος. Την παράδοση αυτή έφεραν στη χώρα μας οι πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και αμέσως συνδέθηκε και με άλλα τοπικά έθιμα.
  Για τον χορό αυτό χρειάζονται δεκατρία άτομα, ένας που κρατάει τον στύλο, στον οποίο είναι δεμένες οι κορδέλες ή αλλιώς τα γαϊτάνια, και άλλοι δώδεκα που κρατούν από μία κορδέλα διαφορετικού χρώματος και χορεύουν σε ζευγάρια τυλίγοντας τες γύρω από τον στύλο καθώς χορεύουν και τραγουδάνε. Έπειτα επαναλαμβάνουν αντίστροφα την διαδικασία για να το ξετυλίξουν.
  Σύμφωνα με ιστορικές πηγές τα δώδεκα άτομα συμβολίζουν τους δώδεκα μήνες του χρόνου και ο κυκλικός χορός τον κύκλο της ζωής. Επιπλέον αυτή η γιορτή χρωμάτων συμβολίζει την αφύπνιση της φύσης και τον ερχομό της Άνοιξης.
  Σήμερα εξακολουθούμε να οργανώνουμε αυτό το χορό, κυρίως σε σχολεία και συλλόγους.

Κορδέλα σατέν
 Στο κατάστημα Lucas θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κορδέλες με έντονα γιορτινά χρώματα ιδανικές για το γαϊτανάκι, αλλά και κορδέλες με σχέδια για τον αποκριάτικο στολισμό. Επισκεφθείτε το κατάστημά μας στην Νέα Ερυθραία, Ελ. Βενιζέλου 71, ή το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.lucas.com.gr .

Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας για να βελτιωθούμε!